Met onze kindvriendelijke werkwijze hebben we al vele kinderen geholpen in de ontwikkeling en het onderhoud van een gezond gebit. Wij adviseren u om kinderen al vanaf 2 jaar te laten meekomen tijdens de controle van de ouders of broers en zussen. Het is het ideale moment om op een leuke manier kennis te maken met de tandarts en alvast te wennen aan de omgeving.

Vanaf 2,5 tot 3j  proberen we de kinderen al eens te controleren, al dan niet op de schoot van mama of papa. Op deze leeftijd verwachten we normaal gezien nog geen gaatjes, maar kunnen we de mondhygiëne wel al bijsturen zodat we problemen zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Kinderen komen twee maal per jaar op controle; ofwel leggen we meteen een nieuwe afspraak vast na de controle, ofwel u ontvangt hiervoor een mailtje van ons ter herinnering.

Door onze werkwijze zien we veel lachende gezichten in de praktijk!

Hoe voorkomt u angst bij uw kind?

  • Kom 2X per jaar op controle, zowel voor de gewenning als voor het preventieve aspect is dit erg belangrijk (een klein gaatje is veel makkelijker te behandelen dan een groot)
  • Ter voorbereiding op een eerste bezoek is het belangrijk dat er erg normaal gedaan wordt over een controlebezoek bij de tandarts; wij tellen immers bij iederéén de tandjes en als we ze allemaal geteld hebben, dan hebben we een verrassing ?
  • Indien u zelf angst ervaart bij een tandartsbezoek, plan dan uw eigen controle op een ander tijdstip of laat uw kind met iemand anders naar de praktijk komen. Een kind merkt aan uw lichaamstaal dat u niet rustig bent en onbewust brengt u dit gevoel over
  • Naarmate de kinderen ouder worden gaan we meer en meer handelingen uitvoeren in de mond (ook bij de gewone controle!) zoals polijsten, poetsinstructies, het verzegelen van de groeven indien nodig,  etc. Hierdoor zijn er geen grote verassingen op de dag dat er toch een verzorging moet gebeuren aan een tandje
  • Indien behandelingen te complex zijn voor de leeftijd van uw kind, of indien we merken dat een bepaalde behandeling voor uw kind te veel spanning met zich meebrengt, dan opteren we ervoor om jullie door te verwijzen naar een tandarts die behandelingen kan uitvoeren onder sedatie of narcose (dit wordt individueel bepaald)

Poetstips voor kinderen

  • ’s Morgens en ’s avonds de tanden poetsen.
  • Zeker ’s avonds voor het slapen gaan, raden wij aan dat de ouders voorpoetsen. Op deze manier wordt fluor zo veel en zo lang mogelijk op alle tanden gesmeerd. Nadien mag het kind zo veel napoetsen als hij of zij wil. Na 9 jaar heeft het kind voldoende motoriek om zelf te poetsen.
  • Ook kinderen poetsen het best met een elektrische tandborstel. Wanneer de goede methode van elektrisch poetsen uitgelegd wordt, vinden veel kinderen dit zelfs gemakkelijker dan met een manuele tandenborstel. Veel kinderen vinden elektrisch poetsen stoer en leuk.
  • Het fluorgehalte in de tandpasta verschilt tussen kinder- en volwassentandpasta. Wanneer je de juiste tandpasta op de juiste leeftijd gebruikt, vormt het per ongeluk een keertje doorslikken van de tandpasta geen groot probleem.

Heeft duimzuigen / fopspeen een invloed op het gebit?

Om geen negatieve invloed over te houden aan duimzuigen of het langdurig gebruik van fopspeen, raden wij aan de gewoonte te stoppen rond de leeftijd van 3 jaar.